Primus Plavac mali

Vol. Alk. 13.5 %
pH ̴ 3.6
Kiselina ̴ 5,6 g/l
Broj boca ̴ 20 533

2015

VINOGRADARSTVO:
Grožđe za ovo vino dolazi od najpoznatije regionalne autohtone sorte Plavac mali sa najboljih pozicija iz vlastitih ekoloških vinograda vinogorja Komarna.Vinogradi se nalaze na južnim padinama nagiba i do 30% na nadmorskoj visini od 50 do 250 m. Tlo je krševito, sastoji se od kamena vapnenca sa malim udjelom zemlje. Prinosi vina po hektaru su dosta mali te iznose od 18 do 27 HL dajući koncentriranu kvalitetu voća i svježine. Navodnjavanje se vrši samo u slučaju iznimnih sušnih situacija.

VINARSTVO I ODLEŽAVANJE:
Procesi prerade i vinifikacije počinju selekcijom grožđa nakon ručne berbe u našoj vinariji. Vlasnici osobno provode selekciju grožđa želeći biti sigurni da najbolje grožđe ide u daljnju proizvodnju. Vino provodi alkoholnu i malolaktičku fermentaciju u tanku pod kontroliranim uvjetima. Nakon toga odležava pod stručnom kontrolom 12 mjeseci u novim barrique bačvama francuskog i američkog hrasta.Vino nakon punjenja odležava minimalno 6 mjeseci prije puštanja u promet.

BILJEŠKE DEGUSTACIJE:
Boja ovog vina, pojačana osjetljivom nijansom granata, ukazuje na njegovu zrelost. Njegove arome su živahne, složene te pozivaju na uživanje, a odlikuju se notama tamnog voća, kadulje, svježeg mesa i divljeg bobičastog voća. Njegov suh okus pojačan je privlačnim zrelim i sočnim voćnim notama te profinjenim, slatkim začinima. Jedan je od najboljih primjera vina s našeg imanja koje je jednako ukusno ako se u njemu uživa odmah, ali i ako ga se ostavi da dozrijeva malo duže. Podsjeća na Barolo visoke kvalitete, s izdašnijim voćnim profilom.

UPARIVANJE S HRANOM:
Ovo moćno vino uspješno parira jelima jakog okusa te većini jela od crvenog mesa. Osobito je ukusno u kombinaciji s pečenjima, raznim mesnim varivima i tvrdim sirevima.