Nonno

Vol. Alk. 13.5 %
pH ̴ 3.31
Kiselina ̴ 6,1 g/l
Broj boca ̴ 1 560

2018

VINOGRADARSTVO:
Grožđe za ovo vino dolazi od naše aut ohtone bijele sorte Pošip i najpoznatije internacionalne bijele sorte Chardonnay, iz vlastitih ekoloških vinograda vinogorja Komarna.Vinogradi se nalaze na južnim padinama nagiba i do 30% na nadmorskoj visini od 50 do 250 m. Tlo je krše vito, sastoji se od kamena vapnenca sa malim udjelom zemlje. Prinosi vina po hektar u su dosta mali te iznose od 18 do 27 H L dajući koncentriranu kvalitetu voća i svježine. Navodnjavanje se vrši samo u slučaju iznimnih sušnih situacija.

VINARSTVO I ODLEŽAVANJE:
Procesi prerade i vinifikacije u našoj vinariji počinju selekcijom grožđa nakon ručne berbe. Grožđe za ovo vino dolazi sa posebnog polož aja naziva Smrćevica. Vlasnici osobno provode selekciju grožđa želeći biti sigurni da najbolje grožđe ide u daljnju proizvodnju. Vino provodi alkoholnu i malolaktičku fermentaciju u barrique bačvama pod kontroliranim uvjetima. Nakon završene fermentacije,na metodi odležavanja na mrtvim kvascima(SUR LIE), ovo vino odležava još 6 do 8 mjeseci u barrique bačvama pod stručnom kontrolom. Vino nakon punjenja odležava još par mjeseci prije puštanja na tržište.

BILJEŠKE DEGUSTACIJE:
Naš Nonno 2018 objedinjuje dvije temeljne sastavnice. Prva sastavnica
dozrijeva šest mjeseci u starim bačvama od francuskog hrasta kako bi vino
dobilo predivnu, kremastu teksturu, atraktivne note slatkih začina i
složenost. Druga sastavnica čuva se u bačvama od nehrđajućeg čelika kako
bi se očuvala njezina čistoća i svježina te zadržale elegantne note citrusa,
breskve i divljeg cvijeća. Kombinacija je skladna i puna k araktera, uz
osvježavajući okus na nepcu.

UPARIVANJE S HRANOM:
Bocu ovog jedinstvenog vina najbolje je podijeliti s najbližim prijateljima. Može ga se poslužiti pri početku obroka ili uz jela od školjki, većinu ribljih jela, salate, tjesteninu kuhanu u bijelom, kremastom umaku, piletinu sa žara te osjetljivije, mekane sireve.