Nonno

Vol. Alk. 13.5 %
pH ̴ 3.41
Kiselina ̴ 5,6 g/l
Broj boca ̴ 1 500
Broj magnuma 1.5 l ̴ 373

2016

VINOGRADARSTVO:
Grožđe za ovo vino dolazi od naše aut ohtone bijele sorte Pošip i najpoznatije internacionalne bijele sorte Chardonnay, iz vlastitih ekoloških vinograda vinogorja Komarna.Vinogradi se nalaze na južnim padinama nagiba i do 30% na nadmorskoj visini od 50 do 250 m. Tlo je krše vito, sastoji se od kamena vapnenca sa malim udjelom zemlje. Prinosi vina po hektar u su dosta mali te iznose od 18 do 27 H L dajući koncentriranu kvalitetu voća i svježine. Navodnjavanje se vrši samo u slučaju iznimnih sušnih situacija.

VINARSTVO I ODLEŽAVANJE:
Procesi prerade i vinifikacije u našoj vinariji počinju selekcijom grožđa nakon ručne berbe. Grožđe za ovo vino dolazi sa posebnog polož aja naziva Smrćevica. Vlasnici osobno provode selekciju grožđa želeći biti sigurni da najbolje grožđe ide u daljnju proizvodnju. Vino provodi alkoholnu i malolaktičku fermentaciju u barrique bačvama pod kontroliranim uvjetima. Nakon završene fermentacije,na metodi odležavanja na mrtvim kvascima(SUR LIE), ovo vino odležava još 6 do 8 mjeseci u barrique bačvama pod stručnom kontrolom. Vino nakon punjenja odležava još par mjeseci prije puštanja na tržište.

BILJEŠKE DEGUSTACIJE:
Suho, elegantno, ugodno zaokruženo s dužim završetkom. Na nosu dominiraju note cvijeća i tropskog voća kao i vanilije i toasta.

UPARIVANJE S HRANOM:
Ono najbolje pristaje uz tjestenine s bijelim mesom, plodovima mora i bijelom ribom.