Vol. Alk. 13.5 %
pH ̴ 3,6
Kiselina ̴ 5,3 g/l
Broj boca ̴ 2 140

 

2020

VINOGRADARSTVO:
Grožđe za ovo vino dolazi od naše aut ohtone bijele sorte Pošip i najpoznatije internacionalne bijele sorte Chardonnay, iz vlastitih ekoloških vinograda vinogorja Komarna.Vinogradi se nalaze na južnim padinama nagiba i do 30% na nadmorskoj visini od 50 do 250 m. Tlo je krše vito, sastoji se od kamena vapnenca sa malim udjelom zemlje. Prinosi vina po hektar u su dosta mali te iznose od 18 do 27 H L dajući koncentriranu kvalitetu voća i svježine. Navodnjavanje se vrši samo u slučaju iznimnih sušnih situacija.

VINARSTVO I ODLEŽAVANJE:
Procesi prerade i vinifikacije u našoj vinariji počinju selekcijom grožđa nakon ručne berbe. Grožđe za ovo vino dolazi sa posebnog polož aja naziva Smrćevica. Vlasnici osobno provode selekciju grožđa želeći biti sigurni da najbolje grožđe ide u daljnju proizvodnju. Vino provodi alkoholnu i malolaktičku fermentaciju u barrique bačvama pod kontroliranim uvjetima. Nakon završene fermentacije,na metodi odležavanja na mrtvim kvascima(SUR LIE), ovo vino odležava još 6 do 8 mjeseci u barrique bačvama pod stručnom kontrolom. Vino nakon punjenja odležava još par mjeseci prije puštanja na tržište.

BILJEŠKE DEGUSTACIJE:
Ovaj elegantni primjerak Nonna odiše zrelim žutim voćem uz diskretnu aromu začina. Kremaste je teksture, a zbog vjernosti hrastu podsjeća na bijeli burgundac. Usto donosi i notu slanosti koja odaje mjesto njegova porijekla – prekrasnu jadransku obalu.

UPARIVANJE S HRANOM:
Bocu ovog jedinstvenog vina najbolje je podijeliti s najbližim prijateljima. Na idealnoj temperaturi od 10-12 C preporučamo ovo vino poslužiti uz jela od školjki i to posebno kozice u slatko-pikantnom umaku, većinu ribljih jela a posebno grdobinu u umaku od bijelog vina, piletinu sa žara i mekane mirisne sireve.