Vol. Alk. 13.5 %
pH ̴ 3,5
Kiselina ̴ 5,1 g/l
Broj boca ̴ 4 900

 

2021

VINOGRADARSTVO:
Grožđe za ovo vino dolazi od naše aut ohtone bijele sorte Pošip i najpoznatije internacionalne bijele sorte Chardonnay, iz vlastitih ekoloških vinograda vinogorja Komarna.Vinogradi se nalaze na južnim padinama nagiba i do 30% na nadmorskoj visini od 50 do 250 m. Tlo je krše vito, sastoji se od kamena vapnenca sa malim udjelom zemlje. Prinosi vina po hektar u su dosta mali te iznose od 18 do 27 H L dajući koncentriranu kvalitetu voća i svježine. Navodnjavanje se vrši samo u slučaju iznimnih sušnih situacija.

VINARSTVO I ODLEŽAVANJE:
Procesi prerade i vinifikacije u našoj vinariji počinju selekcijom grožđa nakon ručne berbe. Grožđe za ovo vino dolazi sa posebnog polož aja naziva Smrćevica. Vlasnici osobno provode selekciju grožđa želeći biti sigurni da najbolje grožđe ide u daljnju proizvodnju. Vino provodi alkoholnu fermentaciju u barrique bačvama pod kontroliranim uvjetima. Nakon završene fermentacije,na metodi odležavanja na mrtvim kvascima(SUR LIE), ovo vino odležava još 6 do 8 mjeseci u barrique bačvama pod stručnom kontrolom. Vino nakon punjenja odležava još par mjeseci prije puštanja na tržište.

BILJEŠKE DEGUSTACIJE:
Ovo vino savršeno odražava ono što je obilježilo sezonu 2021. na dalmatinskoj obali: obilje sunca i topla klima. Na nosu je mladenačko, atraktivno i nježno parfimirano uključujući note zrelog žutog voća, kore citrusa i dašak začina koji je rezultat razboritog odležavanja u bačvi. Ovo je stil pošipa koji će zadovoljiti one koji uživaju u vinima strukturiranijeg, bogatijeg i punijeg tijela.

UPARIVANJE S HRANOM:
Bocu ovog jedinstvenog vina najbolje je podijeliti s najbližim prijateljima. Na idealnoj temperaturi od 10-12 C preporučamo ovo vino poslužiti uz jela od školjki i to posebno kozice u slatko-pikantnom umaku, većinu ribljih jela a posebno grdobinu u umaku od bijelog vina, piletinu sa žara i mekane mirisne sireve.