Rusula

Vol. Alk. 12 %
pH ~ 3.36
Kiselina ~ 5,5 g/l
Broj boca ~ 7 000

2019

VINOGRADARSTVO:
Grožđe za ovo vino dolazi od najpoznatije regionalne autohtone sorte Plavac mali, sa mali udjelom internacionalne sorte Syrah (do 10%), iz vlastitih ekoloških vinograda vinogorja Komarna. Vinogradi se nalaze na južnim padinama nagiba i do 30% na nadmorskoj visini od 50 do 250 m. Tlo je krševito, sastoji se od kamena vapnenca sa malim udjelom zemlje. Pr inosi vina po hektaru su dosta mali t e iznose od 18 do 27 H L dajući koncentriranu kvalitetu voća i svježine. Navodnjavanje se vrši samo u slučaju iznimnih sušnih situacija.

VINARSTVO I ODLEŽAVANJE:
Procesi prerade i vinifikacije počinju selekcijom grožđa nakon ručne berbe u našoj vinariji. Vlasnici osobno provode selekciju grožđa želeći biti sigurni da najbolje grožđe ide u daljnju proizvodnju. Vino provodi alkoholnu fermentaciju u tanku pod kontroliranim uvjetima. Rusula nastaje kratkim kontaktom kožice i soka. Nakon stabilizacije i filtracije vino se puni u boce i pušta na tržište.

BILJEŠKE DEGUSTACIJE:
Vino je atraktivne ružičaste boje lososa srednjeg intenziteta. Na nosu se osjete arome crvenog voća poput malina, brusnica i svježih crvenih višanja. Na nepcu ostavlja izvanredan okus voća sa svilenkastom teksturom i balansirajućom svježinom te ugodnim i dugotrajnim završetkom.

UPARIVANJE S HRANOM:
Vino za početak / aperitiv kao i u kombinaciji s hranom, raznim kombinacijama s plodovima mora, osobito plavom ribom.