Rusula

Vol. Alk. 13 %
pH ̴ 3.28
Kiselina ̴ 5,9 g/l
Broj boca ̴ 5 600

2017

VINOGRADARSTVO:
Grožđe za ovo vino dolazi od najpoznatije regionalne autohtone sorte Plavac mali, sa mali udjelom internacionalne sorte Syrah (do 10%), iz vlastitih ekoloških vinograda vinogorja Komarna. Vinogradi se nalaze na južnim padinama nagiba i do 30% na nadmorskoj visini od 50 do 250 m. Tlo je krševito, sastoji se od kamena vapnenca sa malim udjelom zemlje. Pr inosi vina po hektaru su dosta mali t e iznose od 18 do 27 H L dajući koncentriranu kvalitetu voća i svježine. Navodnjavanje se vrši samo u slučaju iznimnih sušnih situacija.

VINARSTVO I ODLEŽAVANJE:
Procesi prerade i vinifikacije počinju selekcijom grožđa nakon ručne berbe u našoj vinariji. Vlasnici osobno provode selekciju grožđa želeći biti sigurni da najbolje grožđe ide u daljnju proizvodnju. Vino provodi alkoholnu fermentaciju u tanku pod kontroliranim uvjetima. Rusula nastaje kratkim kontaktom kožice i soka. Nakon stabilizacije i filtracije vino se puni u boce i pušta na tržište.

BILJEŠKE DEGUSTACIJE:
Ističe se srednje intenzivnom bojom trešnje, poprilično tamnom nijansom za rosé. Njegov miris podsjeća na privlačne i složene note crvenog šumskog voća. Na nepcu je suho, osvježavajuće te snažnog i pomalo grubog sastava, što ukazuje na to da je ovaj rosé uvijek sjajan izbor, kako sam, tako i u kombinaciji s hranom, osobito plavom ribom.

UPARIVANJE S HRANOM:
Vino za početak / aperitiv kao i u kombinaciji s hranom, raznim kombinacijama s plodovima mora, osobito plavom ribom.