
TRIBIDRAG
Tribidrag je u Sjedinjenim Američkim Državama poznat kao Zinfandel te u Italiji kao Primitivo, ova hrvatska autohtona sorta ima dakle više sinonima. Ipak za nas je najvažnije ime Tribidrag kao i činjenica da je Tribidrag bio jako cijenjen u hrvatskoj povijesti. Postoje zapisi koji govore o tome da su vodeći hrvatski pjesnici 15.stoljeća (Marulić,Hektorović) imali Tribidrag kao vino i lozu, da smo ga izvozili u Francusku i Italiju te da je o ovoj sorti/vinu otpjevana i pjesma u 18. Stoljeću koja ga veliča. Naš Tribidrag dolazi iz naših ekoloških vinograda koji se spuštaju skroz do mora. Vino kupažiramo sa internacionalnom sortom Tempranillo (do 15%) stvarajući tako jedan savršen bland koji ne gubi identitet sorte Tribidrag.
VINOGRADARSTVO:
Grožđe za ovo vino dolazi od naše autohtone sorte Tribidrag (uz manji udio do 15% internacionalne sorte Tempranillo ), poznatije u Sjedinjenim američkim državama kao Zinfandel, ili u Italiji kao Primitivo, iz vlastitih ekoloških vinograda vinogorja Komarna.Vinogradi se nalaze na južnim padinama nagiba i do 30% na nadmorskoj visini od 50 do 100 m. Tlo je krševito, sastoji se od kamena vapnenca sa malim udjelom zemlje. Prinosi vina po hektaru su dosta mali te iznose od 18 do 27 HL dajući koncentriranu kvalitetu voća i svježine. Navodnjavanje se vrši samo u slučaju iznimnih sušnih situacija.
VINARSTVO I ODLEŽAVANJE:
Procesi prerade i vinifikacije počinju selekcijom grožđa nakon ručne berbe u našoj vinariji. Vlasnici osobno provode selekciju grožđa želeći biti sigurni da najbolje grožđe ide u daljnju proizvodnju. Vino provodi alkoholnu i malolaktičku fermentaciju u tanku pod kontroliranim uvjetima. Nakon toga vino odležava pod stručnom kontrolom 8 do 10 mjeseci u barrique bačvama francuskog i američkog hrasta.Vino nakon punjenja odležava minimalno 6 mjeseci prije puštanja na tržište.
BILJEŠKE I DEGUSTACIJA:
Napredan i ekspresivan koji pokazuje obilje zrelog tamnog voća, grožđica i suhih šljiva, kao i sušenog bilja i slatkih začina. Na nepcu je dobro strukturiran, pokazuje zrelo i sočno voće potkrijepljeno uravnoteženom svježinom, praćeno lijepom kompleksnošću.
UPARIVANJE S HRANOM:
Prilikom posluživanja preporučuje se dekantirati i prozračiti kako bi se otkrio njegov potencijal. Najbolje poslužiti na temperaturi od 16 do 18*C, samostalno ili uz mesna jela, pizzu, tjesteninu, hladne narezke i sireve.